Under tisdagen den 22 oktober beslutade jordbruks- och fiskerådet om fiskemöjligheter i Östersjön för 2025.
Sverige drev den mest restriktiva ståndpunkten i förhandlingen och verkade för att nå så lågt satta kvoter som möjligt för att påskynda återhämtningen av Östersjöns fiskbestånd, särskilt för strömmingen.
Förhandlingarna som föregick beslutet var tuffa och kvotförslagen från andra medlemsstater under förhandlingarna var betydligt högre än kommissionens förslag. Beslut fattas med kvalificerad majoritet vilket innebär att Sverige behöver kompromissa för att kunna påverka slutresultatet.
– Från svensk sida har vi drivit på för att pressa slutresultatet nedåt. Eftersom vi hade önskat ännu lägre kvoter är vi inte nöjda, men att vi satt kvar vid bordet och gjorde skillnad innebär ungefär 15 000 ton lägre kvoter för strömming än om vi hade ställt oss vid sidan av, säger landsbygdsminister Peter Kullgren.
Förbundet anser att det är ytterst beklagligt att Sverige, genom landsbygdsminister Peter Kullgren, inte satte ned foten och verkligen tog strid för sill- och strömmingsbestånden. Det är inte en ekosystembaserad fiskförvaltning av sill och strömming när bestånden skövlas genom det storskaliga trålfisket och där över 90 procent av fångsten mals ner till fiskmjöl för att fodra bland annat mink och norsk fjordlax. (Det går åt ca 3 kg sill/strömming för att göda 1kg norsk odlad fjordlax…)
Sill och strömming är som bekant östersjöns motor. Försvinner sill och strömming kommer det (och det gör det redan) katastrofalt att påverka ekologin långt upp på land. Predatorer som lax och torsk svälter, sälen svälter och födosöker långt upp i våra vattendrag, skarven flyttar och jagar föda i inlandsvatten såsom sjöar, åar och tjärnar. Storspiggen blir utan naturlig fiende och kan okontrollerat växa i antal och dessa kalasar bland annat på rom från gädda och abborre, djurplankton vilket i sin tur innebär att växtalger kan öka, mm.
När vi rubbar den ekologiska balansen så slår det snabbt tillbaka, och då på bredd…
Men, det är ju alltid lätt att skylla på EU…
Pressmeddelandet från Landsbygds- och infrastrukturdepartementet finns att läsa i sin helhet på regeringens hemsida: