Mörtströmmens FVOF

Lite om oss:

Mörtströmmens Fiskevårdsområdesförening bildades år 1953.

Vår förenings syfte är att främja fiskerättsinnehavarna, samordna och förädla fisket samt att upplåta fisketillfällen mot fiskekort, vid våra vatten.

Välkommen att även besöka vår Facebook sida!  Där hittar du mer info samt vad som är på gång just nu:
Mörtströmmens FVOF

Fångstrapportering kan du göra här även om du har "pappers" fiskekort! Vi önskar få in fångstrapporter och sedan länkas de direkt till fångstrapporteringssidan (för de som inte löser digitala fiskekort) 

Södra Bräkneån, Mörtströmmen m fl vatten

Mörtströmmens Fiskevårdområde ligger i Bräkneåns södra del strax innan mötet sker med Östersjön. Fiskekortet gäller i Bräkneåns södra del, men även för Vierydåns västra sida upp till gränsen mellan Väby 13:4 och Hakarp samt sjöarna Bysjön och Viesjön. Se fiskeområden, parkering samt zonindelning av Bräkneån under fliken Karta.

Södra Bräkneån är känd både för fina vatten och mycket vackra naturupplevelser. Området lockar med både fiske och vandringsleder där Blekingeleden och cykelleden Bräkne-Leden passerar förbi. 

Vid Mörtströmmen har mörten längs kusten utanför mynningen haft ett av sina största lekområden. I tusentals år har den lekt här under våren, och har haft stor betydelse för de närboendes inkomst och hushåll.

Iden, eller orten som den kallas här, kommer upp i stor mängd i ån, i början av april för lek. Vimman, eller lokala namnet ”Sätterna” är släkt med mörten och iden, och kommer upp under försommaren. Den vanliga löjan, benlöjan, förekommer också rikligt.

Ålen är fridlyst. Den har minskat rejält, men det förekommer fortfarande en del ålar i åns djupare hålor. Laken finns här, den simmar både i strömmen och döljer sig i hålorna. Bäcknejonögat finns fortfarande i ån. Deras larver ligger nedgrävda i sanden i upp till 4 år, innan de kläcks. Leken sker under försommaren.

Under hösten kommer havsöringen in för lek. Ungarna växer upp på grunda strömmande partier. På bra sträckor, som under vägbron här, kan det finnas upp till 4 ungar per m2.

Gäddan och abborren tillhör ju ”toppkonsumenterna” i fisksamhället. De har blivit populära fiskar och bjuder till spännade och roligt fiske, för alla åldrar, för många sportfiskare, och är vanligt förekommande i ån.

Fiskekort finns hos: 

iFiske.se,
ICA- nära, Bräkne-Hoby, 0457-80004 ank 3
Garnanäs Fishingcamp, Garnanäsvägen 22, 0704-333435
Pensionat Järnavik vid Tjäröbryggan, 0723-64 02 28 Wesleys Kiosk, Kallingevägen, Ronneby, 0457-665 40

Län: Blekinge län
Kommun: Ronneby

Fiskekort

Vi erbjuder följande fiskekort, klicka på respektive för att se vilka regler som gäller.
Dagkort - Vår (300 kr)
Dagkort för perioden fr.o.m premiärdagen t.om. 30 april.  Premiär lördagen den 24 februari, klockan 8:00 
Dagkort - Sommar & Höst (150 kr)
För perioden från och med 1 maj t.om. 30 september.
Säsongskort - Vår & Höst (900 kr)
Säsongskort som gäller från och med 24 februari kl 08.00 t.om. 30 september. 
Säsongskort - Sommar & Höst (400 kr)
Säsongskort som gäller från och med 1 maj t.om. 30 september. 
Säsongskort - Vinter (200 kr)
Dagkort - Ungdom Vår (300 kr)
Dagkort för ungdomar 13-15 år. För perioden fr.o.m premiärdagen t.om 30 april. Premiär lördagen den 24 februari, klockan 8:00
Dagkort ungdom - Sommar & Höst (100 kr)
För ungdomar 13-15 år. För perioden från och med 1 maj t.om. 30 september.
Övriga återförsäljare
Fiskekort säljs bara genom Ifiske. Har du några problem att lösa ditt kort, prata med vår fiskevärd Bruno Grudd 0708249214.

Köp fiskekort på https://www.ifiske.se/fiske-sodra-braknean-mortstrommen-m-fl-vatten.htm

Allmänhetens kontaktperson

Fiskevärd Bruno Grudd
0708 - 24 92 14
grudd49@gmail.com

Hemsida

Saknas

PDF

Ladda ner PDF-fil